Då och nu
MATERIA

 

Alla universums partiklar beskrivs med;

  • Laddning - attraherar eller stöter bort andra partiklar.
  • Spinn - ett rörelsemoment utöver banrörelsen, mer som en vibration, och inte en rotation som man kan tro av namnet.

 

 

ATOMER 

 

Universums byggstenar, långlivade och återvinningsbara.

En atom består av en kärna med protoner och neutroner omgivna av elektroner.

Atomer är så små att bakom ett hårstrås bredd ryms det en halv miljon av dem. En kubikcentimeter luft (som innehåller kväve och syre) innehåller ca 45 miljarder miljarder molekyler.


Atomkärnan

I atomens kärna finns protonerna och neutronerna. Det som håller ihop kärnan och elektronerna runt den är inte gravitationen (tyngdlagen) utan kärnkraften, många miljarder gånger kraftigare än tyngdlagen.

Antalet protoner i kärnan avgör vilket grundämne atomen utgör. Väte har en proton och har fått atomnummer 1. Helium har två protoner och har fått atomnummer 2, osv. För varje proton man lägger till uppstår ett nytt grundämne.

Antalet neutroner i kärnan påverkar bara dess massa (tyngd), inte atomens identitet.

Antalet elektroner är alltid lika många som antalet protoner i kärnan, men en elektron är 1 836 gånger mindre än en proton. Tvärtemot många illustrationer, där de ofta rör sig i omloppsbanor runt kärnan likt en planet runt solen, rör sig elektronerna runt kärnan i ett oförutsägbart mönster i något som liknar en vågkaraktär. De rör sig med en helt ofattbar frenesi och bildar på så sätt ett moln runt kärnan.

 

Protonerna och neutronerna i kärnan utgör atomens egentliga massa, men utgör endast en miljondels miljarddel  av hela atomens volym. (0,000000000000001%). Om Globen vore en atom skulle en proton vara stor som ett gruskorn. Atomer består alltså mestadels av tomrum.

 

 

Molekyler

Två eller flera atomer som samarbetar kallas molekyl och det är molekyler som bildar alla de kemiska och organiska ämnen som finns i universum. T.ex. blir två väteatomer och en syreatom en vattenmolekyl. Atomer binder till varandra genom att elektronerna som rör sig runt respektive atomkärna befinner sig så ofta mellan de båda kärnorna att där uppstår ett överskott av negativ laddning. Därför dras de positivt laddade atomkärnorna mot varandra. På detta sätt kan naturen skapa t.ex. skelett (kalk + kisel) och människan tillverka material som brons (koppar + tenn) och plast (bl.a. kol + väte). Olika grundämnen är mer eller mindre benägna att dela elektroner med varandra.

 

Kvarkar

Protonen och neutronen är uppbyggda av vardera tre kvarkar. En positivt laddad proton består av två plus-kvarkar och en minus-kvark medan neutronen, som saknar laddning, består av två minus-kvarkar och en plus-kvark.

 

De tre kvarkarna utgör bara 1 % av protonens eler neutronens massa. Kvarkarnas massa består i sin tur till största del av rörelseenergi och bindningsenergi. En kvark i vila har alltså ingen bestämd massa.

 

 

Elementarpartiklar

En elementarpartikel är en partikel som i sin tur inte är uppbyggd av andra partiklar. All materia i universum är alltså uppbyggt av elektroner och kvarkar.

 

Higgsbosonen

Länge fanns heller ingen förklaring till materiens massa som kunde utöva gravitation. Men 2012 hittades den tidigare endast hypotetiska Higgsbosonen. Higgsbosonen gör att kvarkar och leptoner får en massa, att de faktiskt kan bilda materia. Higgsfältet genomsyrar universum och är som sirap, varigenom partiklar tar sig igenom olika lätt. Olika partiklar färdas med olika motstånd genom fältet och får därigenom en tröghet och ett motstånd mot rörelseändring vilket definierar ett objekts massa. Man kan likna det vid att Higgsbosonens kraftfält fyller sin partikel likt vatten fyller en svamp och gör den tyngre.

 

 

SUBATOMÄR ENERGI

Materia är detsamma som energi.

De mindre atomerna strävar efter att bli större medan de största strävar att bli mindre. De mest stabila atomerna återfinns i mitten av det periodiska systemet, där t.ex. järn ligger. När en atom går samman med en annan atom och blir större kallas processen för fusion, om atomen sönderfaller till två mindre kallas det för fission.

 

Fission (sönderdelning)

Några fåtal atomer kan utföra fissioner själva genom en s.k. kärnreaktion. När några av de tyngsta atomerna med denna förmåga sönderfaller, som t.ex. uran och radium, uppstår det som vi kallar radioaktivitet.

En radiumkärna innehåller 88 protoner och 138 neutroner. Eftersom den är så stor är den instabil och sönderfaller lätt. Från kärnan släpper den ifrån sig två protoner och två neutroner som bildar en heliumkärna. Radiumkärnan förvandlas till en radonkärna med 86 protoner och 136 neutroner.

Radonkärnans och heliumkärnans gemensamma massa är 0,0023 % mindre än den ursprungliga radiumkärnans massa. Den förlorade massan övergår till 2 000 000 000 joule energi. (En joule motsvarar energin som krävs för att få en 2 kilo tung järnkula att börja rulla i 1 meter per sekund) Om man frigjorde energin i 1 kg radium på ett ögonblick skulle det motsvara explosionen av 1 miljon kg dynamit.

Radioaktiviteten (energin) absorberas av omgivande materia och omvandlas till värme. Radioaktivitet fungerar som explosiva ämnen men frigör energi mycket långsammare. Ett kilo radium alstrar tillräcklig energi för att koka upp en liter vatten på en halvtimme.

 

Hur mycket energi som frigörs styrs av Einsteins formel E=mc2. Formeln betyder att energi och massa är samma sak och kan omvandlas till varandra med en omvandlingsfaktor av ljusets hastighet i sekundmeter (ca 300 000) gånger 2. En ytterst liten mängd materia omvandlas allstå till en väldig mängd energi.

 

 

Fusion (sammanslagning)

Atomkärnor kan också slås samman i en process som kallas fusion. När en väteatom smälter samman med en annan väteatom bildas helium. För detta krävs mycket högt tryck och hög temperatur.

Vid varje ny bindningsprocess frigörs energi eftersom atomerna börjar dela elektroner mellan sig. Om man låter de fyra grundämnena syre, väte, kol och kväve reagera med varandra frigörs så mycket energi på bara någon mikrosekund att man har gjort ett sprängmedel av det kallad C-4 (composition 4). Det roliga är att du som organism mestadels består av samma grundämnen och om du kunde frigöra all din subatomära energi på en som samma gång skulle du försvinna och explodera med en kraft av 30 stora vätebomber.

Det finns sådan subatomär energi lagrad i all materia. Det svåra är att frigöra denna energi från massan. Stjärnor kan det, och tack vare denna energi kan jorden, växterna och djuren leva.

 

 

Alla dessa partiklar bildar materia. Men det finns en grupp partiklar till, som skapar krafter.

Sök på hemsidan

Atomer

Atomens historia

År 1897 upptäcks elektronen och år 1909 upptäcks atomkärnan som elektronerna roterar runt. Båda upptäckterna visade att atomer inte var odelbara. År 450 fvt antar Demokritos att om man delar materien i mindre och mindre delar, kommer man till slut ned till så små delar att de inte går att dela...

Kvarkar

Kraften som håller samman de tre kvarkarna förmedlas genom fältlinjer. Det gåtfulla med denna kraft och som skiljer den från andra krafter är att kvarkarna tycks kunna röra sig fritt när de är nära varandra, men om man särar på kvarkarna ökar kraften som håller dem samman och denna kraft behåller...

Långlivade

Atomer lever så gott som i det oändliga. De atomer som utgör dig har en gång varit stjärnor och en mängd olika organismer innan de kom till just dig. De återanvänds i ständigt nya former. En miljard av dina atomer har sannolikt funnits i Christopher Columbus och en annan miljard i Gustav Vasa.

Partiklarnas vikt

0,000005 gram väger alla de elektroner som skickas genom Internets kablar under ett dygn. Uppskattningsvis.

Antimateria

Alla partiklar har en motsvarande antipartikel. Partikel och antipartikel har samma massa men motsatta egenskaper som laddning och spinn. När en partikel krockar med sin antipartikel förintas båda och deras gemensamma massa omvandlas till ren energi enligt Einsteins formel E=mc2. När ett gram...